Ez a tipikus Indiai étel nagyszerű egyszemélyes ebéd vagy vacsora, de köretként két embernek is elég. Én általában köretnek használom curryk-hez, de ha önmagában eszem, nekem akkor is két adag. Étvágy kérdése. Mindenestre nagyon finom, különleges kis kaja, ami nem mellékesen istenien mutat az asztalon, élénk, vidám színével.
Ha nem vagy oda a spenótért, én akkor is bátran ajánlom, mert sütve hidd el teljesen más az ize, mint pl. frissen vagy éppen levesben. Tökéletes maradék főtt krumpli felhasználására, de természetesen friss főtt krumpli is jöhet bele, vagy éppen konzerv. Hasonlóan a spenót is lehet friss, vagy éppen fagyasztott (de abból szigorúan csak a leveles fajta, nem az előre pépesített vagy darált). Gyorsan összeállítható, utána már csak a sütési időre vársz.
Használhatsz több krumplit vagy épp több spenótot, lényeg, hogy mielőtt a sütőbe megy egyeletesen legyen befedve a fűszerekkel.
Múltkor valaki megjegyezte, hogy nem minden receptem autentikus. Konkrétan a humuszba sem írtam tahinit a hozzávalókhoz. Jogos. De! Engem nem érdekel mi autentikus vagy mi nem, addig míg finom. Ha receptet használok, vagy írok, azt keresem ami egyszerű, gyors, és könnyen elérhető hozzávalókból áll össze. Nem utolsó sorban az összár is nagy szerepen játszik. Igyekszem, hogy minden amit felteszek a blogra ésszerű anyagi ráfordítással megvalósítható legyen. Ahogy bogfilozófiámban is írtam, szeretek enni, de nem vagyok hajlandó emiatt csődbe jutni. A tahinit pl. nem is ismertem míg otthon éltem. Tudom, most már hozzá lehet jutni, de egyrészt nem a sarki boltban, az biztos, és én olcsónak sem találom. Lehet otthon készíteni, én is megtettem, de nem éri meg a munka ráfektetése, ha elhagyható vagy könnyen helyettesíthető. Tehát, mi lesz itt? Autentikus receptek? Nem feltétlenül. Könnyű, gyors és pénztárca kímélő, ugyanakkor finom? Naná!
Ezt a köret receptet Jack Monroe szakácskönyvéből emeltem ki, pontosan azért, mert Ő is hasonlóan gondolkodik. Nem fáj a feje túl sokat az autentikusság miatt. Amit változattam az az, hogy Ő vagy kurkumát vagy római köményt ír, attól függően mi van otthon, de én szeretem mindkettőt egyszerre használni. Ezt azért írom le, hogy te is tudd, el lehet hagyni egyiket másikat ha éppen nincs otthon.
A szuper hosszú bevezető után végre itt a recept:
Elkészítési idő 30 perc.
Hozzávalók 1-2 személyre:
70 g (2-3 marék) spenót levél vagy fagyasztott spenót,
500 g főtt burgonya, vagy konzerv,
3 ek olaj,
1 kk mustár,
1 kk kurkuma,
1 kk római kömény.
(ek – evő kanál, kk – kávés kanál)
- Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra.
- Tedd a spenótot egy nagy keverő tálba (előtte kissé feldarabolhatod, ha frisset használsz). Add hozzá az olajat, mustárt, fűszereket. Keverd össze, majd add hozzá a felkockázott krumplit. Használhatsz apró újkrumplit is, akkor nem kell felkockázni. Ha frissen főzöd a krumplit hozzá, az rádob a készítési időre olyan kb. 15 percet.
- Öntsd rá egy teflonos vagy kerámia sütőlapra és 20 percig süsd az előmelegített sütőben. Néha forgasd át, hogy egyenletesen süljön és ne tapadjon az edény aljához.
Tipp:
- Ha marad belőle, akkor egy kis natúr joghurttal és vöröshagymával kellemes saláta másnap hidegen.
- A burgonyát helyettesítheted csicseri borsóval, csak a sütési idő lesz picit rövidebb, 15 perc is elég neki a sütőben.
- Vörös lencsés curry recept hozzá ITT, vagy kókusztejes csibe curry ITT.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: