Ezt a receptet azért szeretem, mert gyorsan össze lehet állítani, utána pedig szépen megsül magának, nincs rá gondom. A krémes szósz kellemes harmóniát alkot az ételt befedő ropogós kenyérréteggel. Minden egyben van, finom, tápláló, minimális mosogatnivaló este. Mi mást kérhetnék?
Összeállítás 20 perc, sütési idő 30 perc.
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g burgonya + csipet só.
- 2 szál friss póréhagyma szeletelve (vagy 3 marék fagyasztott),
- 1 gerezd foghagyma,
- 1 ek vaj,
- 500 g csibe hús lekockázva,
- 2 szelet kenyér elmorzsázva (robotgéppel gyorsabb, de kézzel morzsolt nagyobb darabok is ugyanúgy jók).
(kk – kávés kanál, ek – evő kanál)
1 ek vaj,
1 ek liszt,
500 ml tej,
1 kk szerecsendió,
1 babérlevél,
só, bors.
Elkészítési mód:
- Tedd fel főni a burgonyát bőségesen sós vízben. Én vízforralóban előforralom a vizet, így gyorsítom a folyamatot. Használhatsz apró burgonyát, vagy nagyobbat darabolva is. Ha ezt a lépést ki akarod kerülni, akkor használj konzerv burgonyát. Öblítsd le, és tedd félre lecsöpögni.
- A szósz gyorsan megvan. Közepes lángon olvaszd meg a vajat, tedd hozzá a babérlevelet és a lisztet, majd keverd össze. Amint kezd fortyogni öntsd rá a tejet és gyorsan kevergesd, hogy ne legyen csomós. (Az én tuti biztos módszerem, hogy teljesen csomótlanná keverem a lisztet az olajjal, és mikor ezt elértem akkor adom hozzá a tejet, ezután gyorsan addig kevergetem, míg a tej átmelegszik. Soha nem csomós!)
Pár perc után magára hagyhatod, csak időnként kell megkeverni, hogy ne kapódjon meg.
Add hozzá a szerecsendiót, és ízlés szerint sót, borsot. Ízesítheted erősebben, hiszen főleg ez fogja megadni az egész egytálétel ízét. Addig főzd, míg sűrűsödni kezd. Vigyázz, hogy ne forrjon. Ha úgy látod ennek megvan az esélye, tedd alacsonyabb lángra. - Míg a szósz besűrűsödik, pirítsd meg a vajon a húst, póréhagymát és foghagymát. Kb. 10-15 perc, attól függ mekkorára kockáztad a húst.
- Keverd össze a szószt a hússal, majd öntsd bele a tepsibe – én 20×30 cm méretűt használok. Szórd meg a kenyérmorzsával és süsd 180 C-on kb. 30 percig, míg aranybarna lesz a teteje.
Tippek:
- Kissé állott, egyébként már nem szívesen fogyasztott kenyér is tökéletesen megfelel erre a receptre.
- Kenyérmorzsát megbolondíthatod fűszernövényekkel. Pl. rozmaring nagyon jól megy hozzá.
- Szórhatsz akár sajtot is a tetejére, ettől még finomabb és ropogósabb lesz a sült.
- Tehetsz bele több mindent is, attól függ mit találsz a hűtőben, gomba pl. nagyon jól illik a csirkéhez. Ha van egy kis szalonna, azt is megpiríthatod és hozzákeverheted a csibéhez. Engedd szabadon a fantáziádat.
- Vega verziónak én karfiol-poréhagyma kombinációt javasolnék.
- Ha meg akarod kicsit bolondítani a szószt, keverj bele egy kis kanál mustárt.
A tippeket persze ne mind egyszerre próbáld ki. 🙂
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Minimalista konyha Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: