Nem tehetek róla, de ha szeder szezon van, akkor kötelező valamit sütni is belőle. Még akkor is, ha szűk környezetemben csak én szeretem a gyümölcsös sütiket. Mivel hétvégén a családi séta felét szeder gyűjtögetéssel töltöttem, így volt miből válogatni.
A receptet a BBC oldaláról néztem ki, de pár módosítást elkövettem, bevallom főként lustaságtól vezérelve. Az eredeti recept szerint péppé kéne főzni a szedret. Számomra ez szentségtörés. Ha van friss szezonális gyümölcs, akkor én azt igenis egészben szeretném látni a sütiben. A mézes ropit, amivel egy csomót kell vacakolni pedig valószínűleg soha nem fogom elkészíteni itthon.
Ettől függetlenül, vagy talán pont ezért a torta isteni lett. A vanília és gyümölcs illat kellemesen betöltötte a lakás legledugottabb zugát is. Nyilván a torta maga nem élte túl a délutánt, úgyhogy hamarosan ismét “sétálnom” kell majd. 😀
Elkészítési idő 60 perc.
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
125g szeder.
A torta alaphoz:
200g gyömbéres keksz (vagy egyszerű háztartási keksz is megteszi),
100 g olvasztott vaj.
A krémhez:
2 kk vanília aroma,
500 g krémsajt,
3 tojás,
½ citrom leve, vagy 1 ek. citromlé,
75ml tejszín (magas zsírtartalmú),
56 g simaliszt,
196 g kristálycukor.
1. Melegítsd elő a sütőt 130 C-ra, és bélelj ki egy kb. 20 cm-s tortaformát sütőpapírral.
2. A süti alapjához robotgéppel morzsázd el a kekszet. Ha nincs robotgép tedd bele egy zacskóba, és sodrófával ütögesd morzsa állagúra. Keverd ezt össze az olvasztott vajjal, majd egyenletesen oszd el a tortaforma aljában. Egy kanál hátuljával simítsd el, és erősen nyomkodd le, hogy összeálljon. Ezután tedd hűtőbe állni, míg a krém elkészül.
3. A krémhez keverd össze a sajtot a vanília aromával, míg jól összeáll.
4. Egy külön tálban verd fel habosra a tojást, citromlevet és tejszint. Nem kell, hogy kemény hab legyen, pár perc elég neki.
5. Add hozzá a sajtkrémhez ennek a tojásos habnak a felét. Keverd össze, majd add hozzá a lisztet és a cukrot. Ismét keverd alaposan össze. Ezután keverd hozzá a tojásos hab másik felét.
6. Öntsd rá a krémet a kész alapra, egyenletesen simítsd el, majd szórd, vagy ha olyan vagy, mint én, akkor stratégiailag helyezd a tetejére a szedret. Picit bele kell nyomni a szedret, kb. hogy félig elmerüljön. A krémes massza ugyanis olyan sűrű (ha minden jól ment), hogy a gyümölcs nem tud magától belesüppedni.
7. Kb. 40 percig süsd, vagy amíg a teteje egy picit barnulni kezd. Ekkor vedd ki, és tedd félre hűlni.
Hidegen tálald.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Minimalista konyha Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: