A padlizsán a cukkinivel egyetemben egy olyan zöldség, melyet igazán csak felnőtt fejjel tudtam értékelni, mikor túlléptem a kirántott verzió traumáján. Nem is gondoltam volna, mennyi minden finomságot lehet belőle készíteni, míg nem találkoztam a távol és közel kelet fantasztikus ételeivel. Azóta padlizsán imádó vagyok!
A mai recept hagyományosabb, percek alatt összeállítható könnyű vacsora. Lehet sült krumplival, vagy rizzsel is tálalni. Bár nekem bőven elég a padlizsán maga, vannak, akiknek hiányzik a köret hozzá. Ízlés dolga, én pl. a lecsót is szívesen megeszem kenyér nélkül, ez is kb. ugyanaz a kategória számomra.
A főszerep itt a pikáns paprikás pestonak jut, amit egy csomó mindenre fel lehet használni. Kicsit megpirítva tésztához nagyszerű, ugyanígy pirítás után rizshez keverve nagyon finom, húsokat lehet vele megkenni sütés előtt, csirkés ételeket megbolondítani vele. Nekem mindig van egy kis üveggel a hűtőben.
Most azonban padlizsánt sütünk vele. Roppant egyszerű elkészíteni, és garantáltan sikert arat.
Elkészítési idő 40 perc.
Hozzávalók 2 személyre:
1-2 db padlizsán.
Paprika pesto:
2 db piros kaliforniai paprika,
1 marék friss bazsalikom,
1 marék napraforgó mag,
6 nap szárította paradicsom felaprózva,
4 ek olíva olaj,
1 kk szárított chili paprika (vagy 1 friss kimagozva, felaprózva),
1 ek paradicsompüré.
(ek – evő kanál, kk – kávés kanál)
- Pesto hozzávalóit bele a robotgépbe, és pár percig járatni, amíg apró darabos lesz.
- Padlizsánt ketté vágjuk, teszünk alá olajat a sütőben, meg a tetejére is, megkenjük (vagy inkább egpúpozzuk) a paprikás pestóval, 200 C-fokon 25-30 percig sütjük. Nem kell elősózni.
Ennyi. Jó étvágyat!
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Minimalista konyha Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: