Indiai lakoma ebédre – 30 percben

Ha beüt a kánikula senkinek sincs kedve órákig a tűzhely mellett állni. Vasárnap sem. (Főleg nekem) Ezért hoztam egy nagyon egyszerűen elkészíthető, különleges ebéd ötletet. Kicsit hosszú a leírás, de ez ne rettentsen el, mert egy kis tervezéssel nagyon gyorsan elkészül.

Kiemelném, hogy vega kajáról van szó, de azt is ígérem, hogy senki nem fog panaszkodni a hús hiánya miatt, hisz annyira finom és laktató. Nem mellékesen pedig istenien mutat az asztalon, élénk, vidám színeivel.

Három fő részből áll a lakoma: Sült zöldség, ízes rizses curry és hűsítő saláta. Kell ennél több egy tökéletes étkezéshez?

Spenótos sült krumpli (Saag Aloo)

Lehet, hogy nem szereted a spenótot, de hidd el sütve teljesen más az íze, mint pl. frissen vagy éppen levesben.

Ez a recept tökéletes maradék főtt krumpli felhasználására, de természetesen friss főtt krumpli is jöhet bele, vagy éppen konzerv. Hasonlóan a spenót is lehet friss, vagy éppen fagyasztott (de abból szigorúan csak a leveles fajta, nem az előre pépesített vagy darált). Gyorsan összeállítható, utána már csak a sütési időre vársz.

Használhatsz több krumplit vagy épp több spenótot, lényeg, hogy mielőtt a sütőbe megy egyeletesen legyen befedve a fűszerekkel.

Elkészítési idő 30 perc. 

Hozzávalók 2-3 személyre:

70 g (2-3 marék) spenót levél vagy fagyasztott spenót,

500 g főtt burgonya, vagy konzerv,

3 ek olaj,

1 kk mustár,

1 kk kurkuma,

1 kk római kömény.

(ek – evő kanál, kk – kávés kanál)

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra.
  2. Tedd a spenótot egy nagy keverő tálba (előtte kissé feldarabolhatod, ha frisset használsz). Add hozzá az olajat, mustárt, fűszereket. Keverd össze, majd add hozzá a felkockázott krumplit. Használhatsz apró újkrumplit is, akkor nem kell felkockázni. Ha frissen főzöd a krumplit hozzá, az rádob a készítési időre olyan kb. 15 percet.
  3. Öntsd rá egy teflonos vagy kerámia sütőlapra és 20 percig süsd az előmelegített sütőben. Néha forgasd át, hogy egyenletesen süljön és ne tapadjon az edény aljához.

Lencse (Dal) curry és rizs

 „Dal” lencsefélékre utal Indiában, és minden régiónak megvan a jellegzetes, különböző módon elkészített lencsés étele. Én most vörös lencséből készítek egy szuper gyors és egyszerű finomságot.

Ha nincs otthon vörös lencse, akkor sárgaborsót is használhatsz, kicsit tovább fog tartani, de az íze hasonló lesz, mert a titok a pirított hagyma és a római köményben van. Azonban csak javasolni tudom a vörös lencse beszerzését. Nagyon nagyon finom és egyszerű főzni vele, lencselevesbe adaléknak tökéletes, én szinte minden curry-be teszek egy marékkal, ezzel sűrűsítem a szószt. A római köményről pedig ódákat tudnék zengeni, bőven lesz itt olyan recept, amibe az kell. Befektetésnek mindenképp nagyszerű.

Ha valamit még javasolnék az a basmati rizs. Tudom, sokkal drágább, mint a hagyományos; én is csak 10 kg-s akciós kiszerelésben veszem, de érdemes, mert gyorsabban elkészül, nem tapad, és minőségileg sokkal jobb. Természetesen ez nem elengedhetetlen a lenti recepthez, olyan köretet használsz, amilyet akarsz.

Elkészítési idő 30 perc.  

Hozzávalók 2-3 személyre:

1 nagy fej vöröshagyma,

1 bögre vörös lencse,

1 kk római kömény,

1 kk kurkuma,

ízlés szerint só,

1 bögre basmati rizs.

(kk – kávés kanál)

  1. Kezd a rizzsel. Mosd át kétszer, tedd fel főni egy csipet sóval 2:1 arányban víz:rizs. Tehát egy bögre rizs, két bögre víz. Ha már kis lyukak vannak a tetején, és nem látsz vizet, akkor zárd le, tegyél rá fedőt, és hagyd 5-10 percet állni.
  2. Öblítsd le a lencsét egyszer, majd tedd fel főni egy csipet sóval, 1:3 arányban. Egy bögre lencséhez három bögre víz. Híg kása állagúra főzd. Míg hűlik sűrűsödni fog, tehát inkább hígabbra, mint sűrűbbre készítsd. Ha kell, adhatsz még hozzá vizet.
  3. Miközben a rizs és a lencse készül, vágd félbe, majd karikázd le a hagymát. Bő olajon süsd ropogósra. Mikor kész, tedd át egy tányérra. Ha van, akkor tegyél alá konyhai papírtörlőt, hogy lecsöpögjön róla az olaj, és ropogós maradjon.
  4. Ha kész a lencse, akkor 2 evő kanál olajon pirítsd át a római köményt és a kurkumát, csak kb. 1 percig, majd öntsd rá a lencse kását. Keverd össze, forrald át, sózd utána, ha kell. Kész is. Tálalás előtt szórd a tetejére a ropogós pirított hagymát.

Tipp:

Joghurtos mentás uborkasaláta

A joghurt és a menta levél egészséges, és frissítő kombináció az uborkával. Tökéletes kiegészítője a curry fűszeres currynek.

Elkészítési idő 5 perc. 

Hozzávalók 4 személyre:

2 db kígyó uborka,

250 ml natúr joghurt (nem édesített!),

1 marék friss menta levél.

  1. Az uborkát pucold meg és kockázd fel.
  2. Öntsd rá a joghurtot.
  3. Szórd meg a felaprózott menta levéllel.
  4. Keverd össze. Kész.

Tipp:

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Minimalista konyha Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »