Gyönyörű tavaszi virágsaláta

Be kell vallanom, nem vagyok vad kísérletező. Még csak most kezdtem értékelni a gyümölcsöket is salátákban, eddig ódzkodtam az édes-sós kombinációktól. Valami azonban történt. Lehet engem is megfertőzött az időszakos virágkiállítások hangulata.

Mikor pár napja hazajöttem látogatóba, és megláttam anyukám kertjében a sok vadárvácskát rögtön ihletet kaptam. Annyira gyönyörűek a virágok, nekem pedig egyébként nem könnyű ilyesmihez hozzájutni, hogy kényszeresen fel akartam használni valamire.

Egyébként is imádom a salátákat, tehát adta magát a dolog. Mellé pedig jött egy könnyű mézes-citromos öntet, hogy összefogja az ízeket.

Nincs túl erős íze a virágnak, nem kell tőle félni, inkább csak kellemes mézes mellékaromát ad. Szemet gyönyörködtető, lélekemelő, tökéletes könnyű tavaszi étel. Pillanatok alatt öt csillagos saláta kerül az asztalra.

Elkészítési idő 10 perc.

Hozzávalók 4 személynek köretként, 2 személyre főételnek:

200 g vegyes saláta levél, 

4 szem retek lekarikázva,

2-3 szelet karalábé csíkokra metélve,

1-2 marék vadárvácska.

(pár szem pitypang)

Az öntethez:

4 ek. olíva olaj,

2 ek. citrom lé,

2 ek. méz,

csipet só és bors.

(ek. – evőkanál)

A salátaleveleket apróbb darabokra tépkedve elrendezzük a tálon. Rászórjuk a retek szeleteket és a karalábé csíkokat. Megszórjuk a virággal, és kész is a tálaláshoz.

Egy kis befőttes üvegben összerázzuk az öntetet, majd fogyasztás előtt ízlés szerint meglocsoljuk vele a salátát.

Tippek:

Fontos: Nem minden virág ehető! Információt pl. ITT is találsz erről, mielőtt virágevésre adnád a fejed.

De csak hogy ne kelljen sokat dolgoznod érte, itt a rövid lista az oldalról:

Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:

Levendula

Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)

Rózsa

Kamilla

Ibolya

Kakukkfű virága

Hársfa virág

Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:

Akác virágja (a kérge, magja mérgező)

Orgona

Sásliliom

Árvácska

Pitypang, gyermekláncfű

Büdöske (bársonyvirág)

Sarkantyúka, sarkanytyúvirág

Szegfű

Kankalin (gyökere mérgező)

Tulipán (csak a szirmok)

Zsálya

Hibiszkusz

Ha még mindig nem győztelek meg róla, hogy a virágsaláta milyen gyönyörű, és ennivaló, akkor itt egy egyszerű, de annál szebb verzió. Csupán zöldsaláta és vadárvácska. Akár még asztaldísznek is beillik.

A fősalátát pedig természetesen lehet pitypang nélkül is, ha azt már egy kicsit soknak találod.

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »