Be kell vallanom, nem vagyok vad kísérletező. Még csak most kezdtem értékelni a gyümölcsöket is salátákban, eddig ódzkodtam az édes-sós kombinációktól. Valami azonban történt. Lehet engem is megfertőzött az időszakos virágkiállítások hangulata.
Mikor pár napja hazajöttem látogatóba, és megláttam anyukám kertjében a sok vadárvácskát rögtön ihletet kaptam. Annyira gyönyörűek a virágok, nekem pedig egyébként nem könnyű ilyesmihez hozzájutni, hogy kényszeresen fel akartam használni valamire.
Egyébként is imádom a salátákat, tehát adta magát a dolog. Mellé pedig jött egy könnyű mézes-citromos öntet, hogy összefogja az ízeket.
Nincs túl erős íze a virágnak, nem kell tőle félni, inkább csak kellemes mézes mellékaromát ad. Szemet gyönyörködtető, lélekemelő, tökéletes könnyű tavaszi étel. Pillanatok alatt öt csillagos saláta kerül az asztalra.
Elkészítési idő 10 perc.
Hozzávalók 4 személynek köretként, 2 személyre főételnek:
200 g vegyes saláta levél,
4 szem retek lekarikázva,
2-3 szelet karalábé csíkokra metélve,
1-2 marék vadárvácska.
(pár szem pitypang)
Az öntethez:
4 ek. olíva olaj,
2 ek. citrom lé,
2 ek. méz,
csipet só és bors.
(ek. – evőkanál)
A salátaleveleket apróbb darabokra tépkedve elrendezzük a tálon. Rászórjuk a retek szeleteket és a karalábé csíkokat. Megszórjuk a virággal, és kész is a tálaláshoz.
Egy kis befőttes üvegben összerázzuk az öntetet, majd fogyasztás előtt ízlés szerint meglocsoljuk vele a salátát.
Tippek:
- Ha még inkább kényeztetni akarod az ízlelőbimbóidat, akkor szórd meg pirított mogyoróval, dióval, vagy mandulával. Az ízhatás fenséges lesz!
- Sült húsok mellé is kitűnő köretnek.
- Valamilyen aromásabb sajt is nagyszerűen kiegészíti.
Fontos: Nem minden virág ehető! Információt pl. ITT is találsz erről, mielőtt virágevésre adnád a fejed.
De csak hogy ne kelljen sokat dolgoznod érte, itt a rövid lista az oldalról:
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:
Levendula
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
Rózsa
Kamilla
Ibolya
Kakukkfű virága
Hársfa virág
Kevésbé ismert, de szintén ehető virágok:
Akác virágja (a kérge, magja mérgező)
Orgona
Sásliliom
Árvácska
Pitypang, gyermekláncfű
Büdöske (bársonyvirág)
Sarkantyúka, sarkanytyúvirág
Szegfű
Kankalin (gyökere mérgező)
Tulipán (csak a szirmok)
Zsálya
Hibiszkusz
Ha még mindig nem győztelek meg róla, hogy a virágsaláta milyen gyönyörű, és ennivaló, akkor itt egy egyszerű, de annál szebb verzió. Csupán zöldsaláta és vadárvácska. Akár még asztaldísznek is beillik.
A fősalátát pedig természetesen lehet pitypang nélkül is, ha azt már egy kicsit soknak találod.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: