A vörös bársony süti (Red velvet cake) különösen Amerikában népszerű. Tulajdonképpen aludttejes kakaós sütiként lehetne leírni. Népszerűsége nem meglepő finom, lágy állaga és íze miatt. Bár ételszínezék is van benne, a hagyomány azt tartja, hogy a szódabikarbóna és az ecet reakciója a kakaóval eredményezi az enyhén pirosas színt.
Láttam már ennél vörösebb verziókat is a neten, de én bárhogy kísérletezek a színezékekkel, nem tudom ennél élénkebb színűre készíteni. Hozzá kell tennem, hogy bizonyos mennyiségnél több színező anyagot nem vagyok hajlandó használni, és lehet ez a hiba. Próbáltam már cékla alapú színezéket igénylő változatát is, de annak számomra kellemetlen háttér íze volt.
Tökéletes anyák napjára, süti csokornak a virág mellé. Gyorsan összeállítható és annyira finom, hogy családi összejövetelre be sem tehetem a lábam e nélkül. A krém a díszítőzsák oldalára csorgatott zselés ételfestéktől lesz márványozott. A rózsa jelleg pedig a közepéről kezdett díszítés eredménye. Én roppant elégedett vagyok az enyémekkel, főleg hogy életemben először próbálkoztam a „rózsás díszítéssel”. De itt egy videó olyantól, akinek jobban megy.
A krémsajtos hab a tetején könnyű, és nem túl édes, semmi köze a hagyományos, agyoncukrozott cupcake krémekhez. Annyira finom, hogy akár önmagában is szívesen eszem. Bármilyen sütihez jól megy, vagy akár poharas desszertet is lehet vele készíteni. Ódákat tudnék róla zengeni.
Hozzávalók 12 darabhoz (Elkészítési idő kb.40 perc):
1 1/4 bögre (125 gramm) sima liszt,
1/4 kk sütőpor,
1/4 kk só,
1 ek (10 gramm) kakaó por,
1/4 bögre (57 gramm) vaj,
3/4 bögre (150 gramm) kristálycukor,
1 tojás,
1/2 kk vanília kivonat,
1/2 bögre (120 ml) aludttej,
1 ek folyékony piros ételfesték,
1/2 kk borecet,
1/2 kk szódabikarbóna.
(ek – evőkanál, kk – kávéskanál)
Krémsajtos hab (Elkészítési idő 10 perc):
227 gramm krémsajt, szobahőmérsékleten,
1/2 kk vanília kivonat,
1/2 bögre (60 gramm) porcukor,
2/3 bögre (160 ml) tejszín (35-40% zsírtartalommal),
1 tubus zselés ételszínezék.
Krémsajtos hab készítése:
Tedd bele a krémsajtot egy mély tálba (különben a porcukor mindent belep majd) és a kézi mixerrel addig keverd, míg sima állagú lesz. Add hozzá a vanília kivonatot és a porcukrot, majd alacsony fokozaton ismét keverd simára. Ezután fokozatosan add hozzá a tejszínt, és addig keverd nagyobb fokozaton, míg szilárd csúcsokat alkot a krém. Ekkor a díszítőzsák belső oldalára folyasd rá a zselés ételszínezéket, kanalazd bele a krémet, és tetszés szerint díszítsd a sütik tetejét.
Tipp:
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Ötlet innen.