A vörös bársony süti (Red velvet cake) különösen Amerikában népszerű. Tulajdonképpen aludttejes kakaós sütiként lehetne leírni. Népszerűsége nem meglepő finom, lágy állaga és íze miatt. Bár ételszínezék is van benne, a hagyomány azt tartja, hogy a szódabikarbóna és az ecet reakciója a kakaóval eredményezi az enyhén pirosas színt.
Láttam már ennél vörösebb verziókat is a neten, de én bárhogy kísérletezek a színezékekkel, nem tudom ennél élénkebb színűre készíteni. Hozzá kell tennem, hogy bizonyos mennyiségnél több színező anyagot nem vagyok hajlandó használni, és lehet ez a hiba. Próbáltam már cékla alapú színezéket igénylő változatát is, de annak számomra kellemetlen háttér íze volt.
Tökéletes anyák napjára, süti csokornak a virág mellé. Gyorsan összeállítható és annyira finom, hogy családi összejövetelre be sem tehetem a lábam e nélkül. A krém a díszítőzsák oldalára csorgatott zselés ételfestéktől lesz márványozott. A rózsa jelleg pedig a közepéről kezdett díszítés eredménye. Én roppant elégedett vagyok az enyémekkel, főleg hogy életemben először próbálkoztam a „rózsás díszítéssel”. De itt egy videó olyantól, akinek jobban megy.
A krémsajtos hab a tetején könnyű, és nem túl édes, semmi köze a hagyományos, agyoncukrozott cupcake krémekhez. Annyira finom, hogy akár önmagában is szívesen eszem. Bármilyen sütihez jól megy, vagy akár poharas desszertet is lehet vele készíteni. Ódákat tudnék róla zengeni.
Hozzávalók 12 darabhoz (Elkészítési idő kb.40 perc):
1 1/4 bögre (125 gramm) sima liszt,
1/4 kk sütőpor,
1/4 kk só,
1 ek (10 gramm) kakaó por,
1/4 bögre (57 gramm) vaj,
3/4 bögre (150 gramm) kristálycukor,
1 tojás,
1/2 kk vanília kivonat,
1/2 bögre (120 ml) aludttej,
1 ek folyékony piros ételfesték,
1/2 kk borecet,
1/2 kk szódabikarbóna.
(ek – evőkanál, kk – kávéskanál)
Krémsajtos hab (Elkészítési idő 10 perc):
227 gramm krémsajt, szobahőmérsékleten,
1/2 kk vanília kivonat,
1/2 bögre (60 gramm) porcukor,
2/3 bögre (160 ml) tejszín (35-40% zsírtartalommal),
1 tubus zselés ételszínezék.
- Melegítsd elő a sütőt 175 C-ra. Készítsd elő a muffin sütőt, tegyél bele papírformákat.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót, és a kakaóport.
- Egy másik mély tálban kézi mixerrel verd habosra a vajat és a cukrot. Körülbelül 2-3 perc. A vajat szobahőmérsékleten használd, vagy ha elfelejted időben kivenni a hűtőből (mint én), akkor kicsit puhítsd meg a mikróban. Add hozzá a tojást és a vanília kivonatot, és keverd tovább a mixerrel, amíg krémes lesz.
- Egy bögrében keverd össze az aludttejet, és a piros ételszínezéket. A mixert alacsony fokozaton tartva, váltakozva add hozzá a vajas masszához a liszt keveréket és az aludttejes színezéket. (Kezd a liszt harmadával, majd a tej felével, majd megint liszt, majd a tej maradéka, végül az utolsó adag liszt.)
- Egy kis pohárban (stampedli tökéletes erre) keverd össze az ecetet és a szódabikarbónát. Engedd, hogy felhabozzon, majd gyorsan keverd hozzá a süti masszához.
- Gyorsan dolgozva oszd el a tésztát a 12 muffin formában (kb. ¾-ig töltsd meg őket), egy kanál hátuljával simítsd le a tetejét a tésztának, majd tedd be az előmelegített sütőbe 18-23 percre. Hurkapálcikával, vagy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy kész van-e. Ha beleszúrod a sütibe, és nem ragad rá tészta, akkor kész.
- Hagyd a formában hűlni kb. 10 percig, utána vedd ki a sütiket. Várd meg, míg teljesen kihűlnek, csak utána tedd tetejére a krémet.
Krémsajtos hab készítése:
Tedd bele a krémsajtot egy mély tálba (különben a porcukor mindent belep majd) és a kézi mixerrel addig keverd, míg sima állagú lesz. Add hozzá a vanília kivonatot és a porcukrot, majd alacsony fokozaton ismét keverd simára. Ezután fokozatosan add hozzá a tejszínt, és addig keverd nagyobb fokozaton, míg szilárd csúcsokat alkot a krém. Ekkor a díszítőzsák belső oldalára folyasd rá a zselés ételszínezéket, kanalazd bele a krémet, és tetszés szerint díszítsd a sütik tetejét.
Tipp:
- Ha nincs otthon aludt tej (lássuk be kevés helyen van manapság), akkor egy bögre teljes zsírtartalmú tejet keverj össze egy evőkanál citrom lével, majd hagyd állni 10-15 percet.
- Ha nincs hurkapálcikád a sütés ellenőrzésére, akkor nyomd meg egy kicsit a sütik tetejét. Ha ruganyos, és visszaáll eredeti formájára, akkor kész van.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Ötlet innen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: