Minimalista konyha

Vörös bársony süti rózsák anyák napjára

20150328_095138

A vörös bársony süti (Red velvet cake) különösen Amerikában népszerű. Tulajdonképpen aludttejes kakaós sütiként lehetne leírni. Népszerűsége nem meglepő finom, lágy állaga és íze miatt. Bár ételszínezék is van benne, a hagyomány azt tartja, hogy a szódabikarbóna és az ecet reakciója a kakaóval eredményezi az enyhén pirosas színt.

Láttam már ennél vörösebb verziókat is a neten, de én bárhogy kísérletezek a színezékekkel, nem tudom ennél élénkebb színűre készíteni. Hozzá kell tennem, hogy bizonyos mennyiségnél több színező anyagot nem vagyok hajlandó használni, és lehet ez a hiba. Próbáltam már cékla alapú színezéket igénylő változatát is, de annak számomra kellemetlen háttér íze volt.

20150328_103326

Tökéletes anyák napjára, süti csokornak a virág mellé. Gyorsan összeállítható és annyira finom, hogy családi összejövetelre be sem tehetem a lábam e nélkül. A krém a díszítőzsák oldalára csorgatott zselés ételfestéktől lesz márványozott. A rózsa jelleg pedig a közepéről kezdett díszítés eredménye. Én roppant elégedett vagyok az enyémekkel, főleg hogy életemben először próbálkoztam a „rózsás díszítéssel”. De itt egy videó olyantól, akinek jobban megy.

A krémsajtos hab a tetején könnyű, és nem túl édes, semmi köze a hagyományos, agyoncukrozott cupcake krémekhez. Annyira finom, hogy akár önmagában is szívesen eszem. Bármilyen sütihez jól megy, vagy akár poharas desszertet is lehet vele készíteni. Ódákat tudnék róla zengeni.

 20150328_102316

Hozzávalók 12 darabhoz (Elkészítési idő kb.40 perc):

1 1/4 bögre (125 gramm) sima liszt, 20150328_105354(0)
1/4 kk sütőpor,
1/4 kk só,
1 ek (10 gramm) kakaó por,
1/4 bögre (57 gramm) vaj,
3/4 bögre (150 gramm) kristálycukor,
1 tojás,
1/2 kk vanília kivonat,
1/2 bögre (120 ml) aludttej,
1 ek folyékony piros ételfesték,
1/2 kk borecet,
1/2 kk szódabikarbóna.
(ek – evőkanál, kk – kávéskanál)

Krémsajtos hab (Elkészítési idő 10 perc):

227 gramm krémsajt, szobahőmérsékleten,
1/2 kk vanília kivonat,
1/2 bögre (60 gramm) porcukor,
2/3 bögre (160 ml) tejszín (35-40% zsírtartalommal),
1 tubus zselés ételszínezék.

 20150317_14385320150317_14434720150317_14451820150317_150238

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 C-ra. Készítsd elő a muffin sütőt, tegyél bele papírformákat.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót, és a kakaóport.
  3. Egy másik mély tálban kézi mixerrel verd habosra a vajat és a cukrot. Körülbelül 2-3 perc. A vajat szobahőmérsékleten használd, vagy ha elfelejted időben kivenni a hűtőből (mint én), akkor kicsit puhítsd meg a mikróban. Add hozzá a tojást és a vanília kivonatot, és keverd tovább a mixerrel, amíg krémes lesz.
  4. Egy bögrében keverd össze az aludttejet, és a piros ételszínezéket. A mixert alacsony fokozaton tartva, váltakozva add hozzá a vajas masszához a liszt keveréket és az aludttejes színezéket. (Kezd a liszt harmadával, majd a tej felével, majd megint liszt, majd a tej maradéka, végül az utolsó adag liszt.)
  5. Egy kis pohárban (stampedli tökéletes erre) keverd össze az ecetet és a szódabikarbónát. Engedd, hogy felhabozzon, majd gyorsan keverd hozzá a süti masszához.
  6. Gyorsan dolgozva oszd el a tésztát a 12 muffin formában (kb. ¾-ig töltsd meg őket), egy kanál hátuljával simítsd le a tetejét a tésztának, majd tedd be az előmelegített sütőbe 18-23  percre. Hurkapálcikával, vagy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy kész van-e. Ha beleszúrod a sütibe, és nem ragad rá tészta, akkor kész.
  7. Hagyd a formában hűlni kb. 10 percig, utána vedd ki a sütiket. Várd meg, míg teljesen kihűlnek, csak utána tedd tetejére a krémet.

20150317_14155320150317_14070120150317_14570320150317_144911

Krémsajtos hab készítése:

Tedd bele a krémsajtot egy mély tálba (különben a porcukor mindent belep majd) és a kézi mixerrel addig keverd, míg sima állagú lesz. Add hozzá a vanília kivonatot és a porcukrot, majd alacsony fokozaton ismét keverd simára. Ezután fokozatosan add hozzá a tejszínt, és addig keverd nagyobb fokozaton, míg szilárd csúcsokat alkot a krém. Ekkor a díszítőzsák belső oldalára folyasd rá a zselés ételszínezéket, kanalazd bele a krémet, és tetszés szerint díszítsd a sütik tetejét.

20150317_150855 20150328_091922

Tipp:

  • Ha nincs otthon aludt tej (lássuk be kevés helyen van manapság), akkor egy bögre teljes zsírtartalmú tejet keverj össze egy evőkanál citrom lével, majd hagyd állni 10-15 percet.
  • Ha nincs hurkapálcikád a sütés ellenőrzésére, akkor nyomd meg egy kicsit a sütik tetejét. Ha ruganyos, és visszaáll eredeti formájára, akkor kész van.

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

20150328_095112 20150328_095524

 

Ötlet innen.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!