Minimalista konyha

Kókuszos reggeli pogácsa – 20 percben

20150324_145959

Bevallom, édes recepteket inkább keresek, mint magam találok ki, mert nincs kedvem sokat kísérletezni, inkább biztosra megyek. Ez a recept annyira szépen volt fotózva, és olyan istenien hangzott, hogy muszáj volt kipróbálnom. Nem volt nyújtódeszkám, és pogácsaszaggatóm, de a konyhaszekrény felülete, a cumis üveg, és egy kis befőttes üveg szája tökéletesen pótolt mindent.

20150324_150109Legnagyobb érdeme az 20 perc elkészítési idő, sütéssel együtt, na meg persze az, hogy omlós, puha, gőzölgő csoda kerül reggel az asztalra. Félig azt vártam, hogy valami nem stimmel vele, de kellemesen csalódtam. Már többször készítettem, pedig csak két hete akadtam a receptre. Én csökkentettem a sót, emeltem a kókuszt, hogy jobban menjen az édes reggelihez. Ez ugyanis cukor nélkül készül, tehát nem kimondottan édes ízű, a kókusz is csak kellemes mellékízként érezhető.

Már az első 5 perc sütés után tele volt a lakás kellemes kókusz illattal. Ennél jobb dologra nem is ébredhetnének a gyerekek. Az a pár szem, ami megmaradt pedig tökéletes volt az ebéd utáni kávéhoz. (Na jó, kinek hazudok, a tízórai, uzsonnai, és kora esti kávéhoz is. Elvégre kicsi gyerek mellett koffeinen él az anya.)

Elkészítési idő 20 perc. 

Hozzávalók (36 kicsi vagy 24 nagy pogácsára):20150324_150441

2 ek kókuszvaj (recept ITT),
¼ bögre kókuszolaj vagy zsír (60 ml),
¾ bögre kókusztej (180 ml),
2 bögre sima liszt,
3 kk sütőpor,
½ kk só. 
(ek – evő kanál, kk – kávés kanál)

20150324_135321 20150324_135652 20150324_135838 20150324_140232

  1. A sütőt melegítsd elő 220 C-ra
  2. Egy nagy tálban keverd össze a sót, sütőport és lisztet.
  3. Add hozzá a kókusz vajat, és a kókuszolajat. Villával kezd összedolgozni a tésztát, mintha krumplit törnél. Ez kb. 2 perces feladat, amíg a tészta morzsa állagú lesz.
  4. Ekkor öntsd hozzá a kókusztejet és először villával keverd, majd kézzel gyúrd össze. Mikor már kissé összeállt, fordítsd ki nyújtódeszkára, és ott fejezd be az összedolgozást. Vigyázz, hogy ne dolgozd túl. Ha nem tapad nagyon a tészta, akkor már kész is.
  5. 2 cm (ujjnyi) vastagságúra nyújtsd, és 3 vagy 4 cm átmérőjű pogácsákra szaggasd.
  6. 10 perc a sütőben. Amikor látod, hogy a teteje éppen csak egy ici-picit barnul, akkor kész is. Ne feledd, hogy nem kentük meg tojással, tehát egyáltalán nem kell pirulnia.

 

Tipp:

  • Ha nincs otthon kókuszvaj, akkor csak hagyd el, kicsit kevésbé lesz kókuszos íze, de egyébként is annyira enyhe kókuszos ízű a pogácsa, hogy nem számit, ha kimarad.
  • A maradék kókusztejet légmentesen záródó zacskóban, vagy edényben lefagyaszthatod későbbi felhasználásra.
  • A kókusz vajat használat előtt olvaszd fel, ha nem lágy az állaga. A kókuszolaj azonban jobban működik ebben a receptben, ha hűtött, nem folyós állagban használod.
  • A kimaradt tésztát kiszaggatás után nyugodtan össze lehet gyúrni, és újra szaggatni.

20150324_143533

 

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Minimalista konyha Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!