A karamell készítésétől mindig is féltem, mert folyton megégettem. Aztán ráakadtam erre a receptre sok-sok képpel, és hasznos tippel. Rögtön elsőre isteni finom lett, és azóta is bomba biztos minden alkalommal. Ha nekem most, fényképezés mellett is jól sikerült a szósz, akkor neked is menni fog.
Nem viccelek. Ez olyan finom, hogy kanállal fogod enni, és pillanatok alatt el fog fogyni. Ha még nem kóstoltál sós karamellát, akkor nem teljes az életed. Azt hiszed, túldramatizálom? …. Próbáld ki, és írd meg igazam van-e! (Ha nagyon-nagyon ellene vagy, akkor nem kell bele tenni a sót, de azért kóstolj meg egy kis kanálnyi karamellt egy csipet sóval, biztos ízleni fog!)
Fogyasztható palacsintához, fagyival, sütikkel, krémekbe, tejbe keverve, kávéba, forró csokiba, banánnal, almával, poharas édességnek. Amihez hozzáér, arannyá válik…. Csak viccelek persze, de nem tudom eléggé hangsúlyozni milyen finom! Akár ajándékba is adhatod helyes kis üvegcsékbe töltve.
Mikor először készítettem, majd egy nap alatt megettem az egész befőttes üvegnyi szósz (500 ml). Bár ezzel talán túl sokat árultam el étkezési szokásaimról… szeretem az édességet, na!
Elkészítési idő 20 perc. Kb. 500 ml-t eredményez.
Hozzávalók:
350 g kristálycukor,
175 g hideg vaj, kockákra vágva,
240 ml tejszín,
10 g tengeri só (csapott evőkanálnyi).
Elkészítési mód:
Egy nagy fazékban (Legalább 3 literes, mert eléggé fröcsögni fog mikor a vajat teszed bele, és így biztos nem fogod megégetni magad.) kezd el olvasztani a cukrot. Közepes lángon, kevergetés mellett. A cukor össze fog állni nagyobb darabokra, de ne aggódj, csak kevergesd tovább amíg elolvad.
Ha a cukor teljesen elolvadt, akkor hagyd abba a kevergetést, de főzd tovább közepes lángon.
A cukor akkor kész, amikor majdnem pirosas barna színe van. Nem kell az egész felületnek sötét barnának lenni. Amint egy kis részt látsz, általában az edény szélénél, azonnal mehetsz a következő lépésre.
Tedd bele az összes vajat egyszerre. Vigyázz, mert nagyon fel fog bugyogni. Kevergesd amíg a vaj teljesen elolvad, majd vedd le a fazekat a tűzről.
Folyamatos kevergetés mellett lassan öntsd hozzá a tejszint, de csak óvatosan, mert a karamell megint fel fog bugyogni. Ha tejszint már teljesen elkeverted, akkor add hozzá a sót és tedd félre hűlni. Kb. 15 perc kell neki mielőtt öntheted a befőttes üvegbe.
A befőttes üvegbe öntött szószt szoba hőmérsékleten hagyd teljesen kihűlni, majd hűtőben tárold. Kb. 2-3 hétig eláll, de ennél sokkal hamarabb elfogy, azt garantálom! A hűtőben eléggé megszilárdul, tehát használat előtt én fel szoktam melegíteni a kívánt mennyiséget. (Hőálló edénybe kanalazni, és pár pillanatra mikróba tenni.)
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: