Minimalista konyha

A világ legjobb sós karamell szósza – 20 perc alatt

20150128_125300

A karamell készítésétől mindig is féltem, mert folyton megégettem. Aztán ráakadtam erre a receptre sok-sok képpel, és hasznos tippel. Rögtön elsőre isteni finom lett, és azóta is bomba biztos minden alkalommal. Ha nekem most, fényképezés mellett is jól sikerült a szósz, akkor neked is menni fog.

20150128_125032Nem viccelek. Ez olyan finom, hogy kanállal fogod enni, és pillanatok alatt el fog fogyni. Ha még nem kóstoltál sós karamellát, akkor nem teljes az életed. Azt hiszed, túldramatizálom? …. Próbáld ki, és írd meg igazam van-e! (Ha nagyon-nagyon ellene vagy, akkor nem kell bele tenni a sót, de azért kóstolj meg egy kis kanálnyi karamellt egy csipet sóval, biztos ízleni fog!)

Fogyasztható palacsintához, fagyival, sütikkel, krémekbe, tejbe keverve, kávéba, forró csokiba, banánnal, almával, poharas édességnek. Amihez hozzáér, arannyá válik…. Csak viccelek persze, de nem tudom eléggé hangsúlyozni milyen finom! Akár ajándékba is adhatod helyes kis üvegcsékbe töltve.

Mikor először készítettem, majd egy nap alatt megettem az egész befőttes üvegnyi szósz (500 ml). Bár ezzel talán túl sokat árultam el étkezési szokásaimról… szeretem az édességet, na!

Elkészítési idő 20 perc. Kb. 500 ml-t eredményez.

20150128_113250 20150128_113843 20150128_115849 20150128_115433

Hozzávalók:

350 g kristálycukor,
175 g hideg vaj, kockákra vágva,
240 ml tejszín,
10 g tengeri só (csapott evőkanálnyi).

Elkészítési mód:

Egy nagy fazékban (Legalább 3 literes, mert eléggé fröcsögni fog mikor a vajat teszed bele, és így biztos nem fogod megégetni magad.) kezd el olvasztani a cukrot. Közepes lángon, kevergetés mellett. A cukor össze fog állni nagyobb darabokra, de ne aggódj, csak kevergesd tovább amíg elolvad.

Ha a cukor teljesen elolvadt, akkor hagyd abba a kevergetést, de főzd tovább közepes lángon.

20150128_121002 20150128_12144320150128_121542 20150128_12173020150128_121827 20150128_121935 20150128_122105

A cukor akkor kész, amikor majdnem pirosas barna színe van. Nem kell az egész felületnek sötét barnának lenni. Amint egy kis részt látsz, általában az edény szélénél, azonnal mehetsz a következő lépésre.

20150128_122152

Látod a foltot a bal széle felé? Ha ilyen, akkor kész!

Tedd bele az összes vajat egyszerre. Vigyázz, mert nagyon fel fog bugyogni. Kevergesd amíg a vaj teljesen elolvad, majd vedd le a fazekat a tűzről.

20150128_122208 20150128_122223

Folyamatos kevergetés mellett lassan öntsd hozzá a tejszint, de csak óvatosan, mert a karamell megint fel fog bugyogni. Ha tejszint már teljesen elkeverted, akkor add hozzá a sót és tedd félre hűlni. Kb. 15 perc kell neki mielőtt öntheted a befőttes üvegbe.

20150128_122516 20150128_122533

A befőttes üvegbe öntött szószt szoba hőmérsékleten hagyd teljesen kihűlni, majd hűtőben tárold. Kb. 2-3 hétig eláll, de ennél sokkal hamarabb elfogy, azt garantálom! A hűtőben eléggé megszilárdul, tehát használat előtt én fel szoktam melegíteni a kívánt mennyiséget. (Hőálló edénybe kanalazni, és pár pillanatra mikróba tenni.)

20150128_112146 20150128_124440 20150128_124823 20150128_112124

 

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!