Isteni finom,
- lehet nasiként fogyasztani, hisz csupán tiszta kókusz (főleg ha kiporciózod előre, tipp a recept végén),
- sütésre használni,
- főzni, curryk izét fokozni vele (pl. a Kókusztejes csibe curry is intenzívebb lesz tőle),
- megpuhítva (azaz kicsit felmelegítve) kenyérre, vagy süteményekre kenni,
- krémekbe tenni,
- vagy akár palacsinta feltétként enni.
Az egyik személyes kedvencem mikróban felolvasztani, és reggeli müzlivel enni. Légmentesen lezárt edényben hónapokig lehet tárolni, és nem kell hűtőben tartani. Nálam már ez is bónusz, mert sajnos véges a hűtő mérete.
Elkészítési idő kb. 15-20 perc.
Hozzávaló:
200 g kókuszreszelék (vagy amennyit akarsz, tulajdonképpen ez csak a minimum, hogy a robotgépben elég legyen a pépesítéshez. A max. pedig amit a robotgéped elbír).
Elkészítési mód:
Öntsd bele a kókuszt a robotgépbe, kezd alacsony fokozaton, ezt később fokozhatod, attól függően, milyen típusú a gép. Az én robotgépemen csak két fokozat van, nem akartam teljesen kinyírni, tehát mivel elég sokáig kell járatni én az 1-en hagytam, és kicsit szüneteltetettem kétpercenként.
Első 2 perc – alig változás
+2 perc – már nincs annyira fent a mixer szélén, kezd nagyobb csomókba összeállni. Olaj vékony csíkban kiütődik a mixer szélén
+2 perc – kezd egy kicsit tejes lenni, spriccel a mixer falára. Kapard le a kókuszt a széléről.
+2 perc – folyékony túró állagú. Már csak az utolsó lökés kell neki!
+2 perc – már folyékony, de még szemcsés.
+2-4 perc – majdnem tej állagúnak kell lennie.
Az én robotgépemen csak két fokozat van, nem akartam teljesen kinyírni, tehát mivel elég sokáig kell járatni én az 1-en hagytam, és kicsit szüneteltetettem kétpercenként.
Öntsd át kis légmentesen zárható edénybe, és kész. Vagy még jobb, használj szilikon jégkocka formát, ha megszilárdult könnyen ki tudod fordítani belőle, és meg is vannak a kanálnyi porciók sütibe, vagy curry szószokba. Ugyanis ahogy hűlik, eléggé megszilárdul. Azzal, hogy előre kiadagolod, megspórolsz egy csomó munkát a jövőben.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: