Minimalista konyha

Falafel – Gyors, közel-keleti ízvilágú vega fasírt

20150325_153430

A falafelt azért szeretem, mert hidegen és melegen is isteni. Lehet önmagában enni nasinak, szendvics-be tenni, tulajdonképpen ugyanúgy használni, mint a húsos fasírtot. Nagy előnye viszont a másikkal szemben, hogy ebben a picik is nyugodtan segíthetnek. Míg a nyers húshoz ilyen fiatalt azért nem engednék, ezzel semmi gond.

Én kis falatkákat készítettem, mert így pici manó könnyebben tudja enni, ugyanis megvan az a jó szokása, hogy mindent egyszerre töm a szájába. Helyes falatnyi darabokkal nincs gond. Először nem értette miért formázok kis gombócokat, lapítom, majd sütöm meg őket. Azt hitte ez is humusz, amit mindig együtt készítünk, és csak nyersen kanállal akarta enni.  Tehát az egész folyamatot afféle fejrázós, „nem, nem, nem” kísérte. A végeredmény azonban meggyőzte.

Kicsit hosszabb a hozzávalók listája, mint amivel általában dolgozom, de ne ijedj meg, főleg csak fűszerekből áll. Nem kell hozzá sok só, mert a fűszerek íze intenzívebb lesz sütés után. Tehát ha nyersen megkóstolod, számíts rá, hogy minden amit ízlelsz a duplájára fokozódik majd. A só is. Inkább legyen kevesebb, mint több.

Elkészítési idő 20 perc.

Hozzávalók 4 személyre: 20150325_121838

400g csicseri borsó konzerv, leöblítve és lecsepegtetve,
2 gerezd foghagyma, felaprózva,
1 kisebb vöröshagyma, felaprózva,
egy maréknyi petrezselyemzöld, vagy 1 ek szárított,
1 kk őrölt római kömény,
1 kk őrölt koriander mag,
1 kk chili paprika,
2 ek simaliszt,
2 ek olaj.
(kk – kávés kanál, ek – evő kanál)

Tálaláshoz: 20150325_153258

Pitta kenyér,
paradicsom „salsa” (hagymás citromos paradicsomsaláta, recept ITT),
zöld saláta.

 

Elkészítési mód:

  1. A lecsöpögtetett csicseriborsót öntsd bele a konyhai robotgépbe, add hozzá a foghagymát, hagymát, petrezselyem zöldet, fűszereket és a lisztet. Kapcsold be a gépet, és addig járasd, amíg majdnem teljesen sima massza lesz. Minél darabosabb, annál könnyebben szétesik sütésnél, de azért ne készítsd teljesen kásásra. Nálam a zsemlemorzsa állag jön be legjobban. Ha ezzel megvagy, akkor tetszőleges méretű golyókat formázz belőle. Ezeket aztán kissé lapítsd le, így könnyebben átsül. (Ha nem akar könnyen összeállni a massza, akkor tegyél bele egy kis olajat, hogy jobban tapadjon. Így tuti nem fog szétesni sütésnél sem.)
  2. Közepes lángon forrósítsd fel az olajat, majd kb. 3 percig süsd a kis korongokat mindkét oldalon. Pitta kenyérben tálald a salátával és salsával.

Tipp: 

– Lehet hozzá tejfölt is tálalni, vagy akár egy pikánsabb pestót is (több foghagymát kell beletenni. Recept ITT
– Mentás uborkasaláta is remekül illik hozzá. (recept ITT)

20150325_153719

 

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!