Sokan idegenkednek a mogyoróvajtól, pedig nagyon finom és hasznos dolog tud lenni. Attól függ mivel, és hogyan esszük.
A pirítósra dzsemmel kent, hagyományos fogyasztásnak én sem vagyok nagy rajongója. De annál jobban szeretem csokival, sütikbe, krémekbe, vagy éppen curry-k izének fokozására. Be kell vallanom, sokszor csak kanalazom, mert éhség űzőnek is kitűnő, más nasik helyett. Nekem még a cukor igényemet is lejjebb vitte. Ha valami édesre vágyom, szintén ehhez folyamodom.
Tahini helyett hummuszba is használom pörkölt íze miatt. (Recept ITT)
Elkészíteni roppant egyszerű, csak 10 perc, és egy kis kitartás a robotgéppel csodákat művel.
Hozzávalók:
Tetszőleges mennyiségű földimogyoró. (Én fél kilóval szoktam nekiállni, abból kb. 250 ml vaj lesz).
Legjobb, ha vákuum csomagolt mogyorót használsz, azok általában zsírosabbak. Ha csak sós mogyorót tudsz beszerezni, az sem baj, én egyébként is szoktam egy csipet sót tenni hozzá ízfokozónak.
Elkészítési mód:
Öntsd bele a mogyorót a robotgépbe a pengés aprózó beállításba. Kezd alacsony fokozaton aprózni, majd folyamatosan emeld a fokozatot. Bevallom, nekem csak 2 különböző sebesség van a robotgépen, tehát ezt váltogatom. Nem árt pár percet pihentetni a gépet, ha kezd felforrósodni.
A 10 perc végén (attól függően mennyire gyors a gép) sima, krémes masszának kell lennie. Mivel a folyamat során kissé átmelegedett, így folyósabbnak fog tűnni, mint amilyennek lennie kell. Ez nem baj, ahogy hűlik besűrűsödik.
Öntsd vagy kanalazd át egy befőttes üvegbe, és kész is a nagyszerű, finom, és hasznos mogyoróvaj. Hűtőben 2-3 hétig eláll.
A folyamat képekben:
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: