Minimalista konyha

Mogyoróvaj – mert nem csak kenyérre jó!

20131007_150013Sokan idegenkednek a mogyoróvajtól, pedig nagyon finom és hasznos dolog tud lenni. Attól függ mivel, és hogyan esszük.

A pirítósra dzsemmel kent, hagyományos fogyasztásnak én sem vagyok nagy rajongója. De annál jobban szeretem csokival, sütikbe, krémekbe, vagy éppen curry-k izének fokozására. Be kell vallanom, sokszor csak kanalazom, mert éhség űzőnek is kitűnő, más nasik helyett. Nekem még a cukor igényemet is lejjebb vitte. Ha valami édesre vágyom, szintén ehhez folyamodom.

20150206_115404Tahini helyett hummuszba is használom pörkölt íze miatt. (Recept ITT)

Elkészíteni roppant egyszerű, csak 10 perc, és egy kis kitartás a robotgéppel csodákat művel.

Hozzávalók:

Tetszőleges mennyiségű földimogyoró. (Én fél kilóval szoktam nekiállni, abból kb. 250 ml vaj lesz).

Legjobb, ha vákuum csomagolt mogyorót használsz, azok általában zsírosabbak. Ha csak sós mogyorót tudsz beszerezni, az sem baj, én egyébként is szoktam egy csipet sót tenni hozzá ízfokozónak.

Elkészítési mód:

Öntsd bele a mogyorót a robotgépbe a pengés aprózó beállításba. Kezd alacsony fokozaton aprózni, majd folyamatosan emeld a fokozatot. Bevallom, nekem csak 2 különböző sebesség van a robotgépen, tehát ezt váltogatom. Nem árt pár percet pihentetni a gépet, ha kezd felforrósodni.

A 10 perc végén (attól függően mennyire gyors a gép) sima, krémes masszának kell lennie. Mivel a folyamat során kissé átmelegedett, így folyósabbnak fog tűnni, mint amilyennek lennie kell. Ez nem baj, ahogy hűlik besűrűsödik.

Öntsd vagy kanalazd át egy befőttes üvegbe, és kész is a nagyszerű, finom, és hasznos mogyoróvaj. Hűtőben 2-3 hétig eláll.

A folyamat képekben:

20131007_144630 20131007_144852 20131007_144941 20131007_145225 20131007_145241 20131007_145521 20131007_145724 20131007_150048 20131007_143333

 

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!