Hummuszt nagyon könnyű otthon elkészíteni, es sokkal olcsóbb is mint megvenni a pici kis porciókat, amit boltban árulnak. Tápláló, egészséges, nassolásra, vendégvárásra tökéletes.
Lehet salátákba használni, szendvicsekbe kenni vaj helyett, pitta kenyérrel enni, zöldségeket vagy grisinit mártogatni bele, millió különböző módon izesiteni.
Nem mellékesen a kis 2 évesem annyira imádja, hogy kiköveteli a készítésben való részvételt. Az ő szuper fontos feladata a robotgép tetejét tartani – nem kell, de ettől érzi jól magát. Amint kész van már tömi is magába kanál számra. Ne kérdezd meg miért, de nem tudja megunni!
Hozzávalók (nasinak kb 4 személyre):
1 csicseri borsó konzerv,
1 kk romai kömény,
2 ek citromlé,
2 gerezd foghagyma,
4-6 ek olíva olaj ˘,
2 ek víz,
csipet só.
(kk – kávés kanál, ek – evő kanál)
Mindent bele a robotgépbe, aztán addig járatni, míg meg vagy elégedve az állagával. Van aki darabosan szereti, én majdnem teljesen simán, hogy könnyen tudjam szendvicsekhez is felhasználni.
Legtipikusabb tálalási mód meglocsolni olíva olajjal, és megszórni egy kis piros paprikával. Ha pikánsabban szereted, akkor chili olajat is tehetsz hozzá.
Variációk:
Ha nem szeretnél erős foghagyma ízt, akkor süss meg egy egész fej foghagymát. Vágd le a gyökeres végét egy kicsit, míg éppen hogy kikandikál a belső része. Utána egy kis olajon mindössze 15-20 perc a sütőben 180 C-on. Ha már puha, akkor csak ki kell nyomkodni belőle a belsejét. Mennyei! Lehet pirítósra is kenni, isteni ízt ad neki.
A kész hummuszt tálalás előtt megszórhatod pörkölt római kömény maggal. Finom, intenzív íze lesz ahogy ráharapsz.
Sok recept tahini-t is ír a hozzávalókhoz (Pörkölt szezámmag püré olíva olajjal). Ha nem jutsz tahini-hoz, akkor helyettesítheted egy evő kanál mogyoróvajjal. (Katt ide házi mogyoróvaj készítéshez)
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: