Legalábbis pici fiam szerint, aki azt sem tudta hogyan dobja el az előzőleg kikönyörgött kekszet, csak minél előbb ezt ehesse. Bejön minden alkalommal! Csak három alapanyag, és három fűszer, lehet ennél egyszerűbben?
„Dal” (kiejtése Dál) lencsefélékre utal Indiában. Minden régiónak megvan a maga jellegzetes, különböző módon elkészített lencsés étele. Én most vörös lencséből készítettem egy szuper gyors és egyszerű finomságot.
Ha nincs otthon vörös lencse, akkor sárgaborsót is használhatsz. Kicsit tovább fog tartani, de az íze hasonló lesz, mert a titok a pirított hagyma és a római kömény hozzáadásában van. Ettől függetlenül csak ajánlani tudom a vörös lencse beszerzését. Nagyon nagyon finom és egyszerű vele főzni. Lencselevesbe adaléknak tökéletes; én szinte minden curry-be is teszek egy marékkal, ezzel sűrűsítem a szószt. A római köményről pedig ódákat tudnék zengeni! Bőven lesz itt olyan recept, amibe az kell. Befektetésnek mindenképp nagyszerű.
Ha valamit még javasolnék az a basmati rizs. Tudom, sokkal drágább, mint a hagyományos; én is csak 10 kg-s akciós kiszerelésben veszem, de érdemes, mert gyorsabban elkészül, nem tapad, és minőségileg sokkal jobb. Természetesen ez nem elengedhetetlen a lenti recepthez, olyan köretet használsz, amilyet akarsz.
Elkészítési idő 30 perc.
Hozzávalók 2-3 személyre:
(Ha picik vannak a családban, akkor 4 személyre is elég)
1 nagy fej vöröshagyma,
1 bögre vörös lencse,
1 kk római kömény,
1 kk kurkuma,
ízlés szerint só,
1 bögre basmati rizs.
(kk – kávés kanál)
- Kezd a rizzsel. Mosd át kétszer, tedd fel főni egy csipet sóval 2:1 arányban víz:rizs. Tehát egy bögre rizs, két bögre víz. Ha már kis lyukak vannak a tetején, és nem látsz vizet, akkor zárd le, tegyél rá fedőt, és hagyd 5-10 percet állni.
- Öblítsd le a lencsét egyszer, majd tedd fel főni egy csipet sóval, 1:3 arányban. Egy bögre lencséhez három bögre víz. Híg kása állagúra főzd. Míg hűlik sűrűsödni fog, tehát inkább hígabbra, mint sűrűbbre készítsd. Ha kell, adhatsz még hozzá vizet.
- Miközben a rizs és a lencse készül, vágd félbe, majd karikázd le a hagymát. Bő olajon süsd ropogósra. Mikor kész, tedd át egy tányérra. Ha van, akkor tegyél alá konyhai papírtörlőt, hogy lecsöpögjön róla az olaj, és ropogós maradjon.
- Ha kész a lencse, akkor 2 evő kanál olajon pirítsd át a római köményt és a kurkumát, csak kb. 1 percig, majd öntsd rá a kásás lencsét. Keverd össze, forrald át, sózd utána, ha kell. Kész is. A ropogós pirított hagymát tálalás előtt szórd a tetejére.
Tipp:
- Ha még különlegesebb ízt szeretnél, szórd meg a kása tetejét felaprózott friss koriander levéllel. Isteni finom vele!
- Én több hagymát is pirítok néha, és csak külön kiteszem az asztalra, mert van aki annyira szereti, hogy még bőven eszik hozzá (ez én vagyok!).
- Ha egy kis színt akarsz a rizsnek adni, akkor aprózz bele koriander levelet, petrezselymet, vagy újhagymát. Tulajdonképpen bármi zöldet. Csak jót fog mutatni!
- Lehet önmagában, rizs nélkül is fogyasztani, de számomra körettel tartalmasabb.
- Ha szeretnél salátát hozzá, a frissítő joghurtos mentás uborkasalátát ajánlom. Recept ITT.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: