Spanyol omlett – A maradék sült burgonya legjobb barátja!

Nálam tipikus hétfői nap, hogy kinyílik a hűtő, és egy tál sült burgonya köszön vissza. Mert a hétvégi nagy kajálásoknál én mindig túlzásba viszem a mennyiségeket. Sajnos bármennyire is finom a burgonya frissen, másnap már nem az igazi. Erre zseniális megoldás a spanyol omlett, ami gyorsan és könnyen valami isteni ebédet vagy vacsorát kerekít belőle.

Azért szeretem, mert kis munkával is nagyon látványos tud lenni. Akár kézzel is lehet enni, mint a pizzát. – Nem egy utolsó szempont, ha nem szeretsz mosogatni. És úgy összességében egyszerű, de nagyszerű!

Elkészítési idő 30 perc.

Hozzávalók 2-3 személyre:

250 g sült burgonya,

4-5 tojás,

1 evő kanál vaj,

1 közepes vöröshagyma lekarikázva,

½ kaliforniai paprika (vagy amilyen otthon van),

1 evő kanál szárított petrezselyem zöld (vagy egy kis marék friss),

csipet só, bors.

Szükséged lesz egy közepes serpenyőre, kb. 24 cm-s, ami bemehet a sütőbe. Ha ez nincs, akkor miután a tojás már majdnem átsült, csúsztasd ki az omlettet egy tányérra, fedd be a serpenyővel, és gyorsan fordítsd át. Így ami eddig a tetején volt, most az aljára került. Utána szintén csak pár perc kell neki, és kész a tálalásra.

   

  1. A vöröshagymát közepes lángon párold üvegesre az olajon. A sütőt melegítsd elő 180 C-ra.
  2. Szeleteld fel hosszában a paprikát. Tedd hozzá a hagymához, amikor az már elkezdett egy kicsit pirulni. Pár percig süsd át. (Ha idő szűkében vagy, lehet a hagymát és paprikát együtt is pirítani. Csak nem lesz olyan ropogós a végeredmény.)
  3. Szeleteld fel a burgonyát kb. 1 cm-s karikákra. (Vagy szeletekre, mert ha hasábokra vágott sült burgonyád van, azt is nyugodtan felhasználhatod.) Tedd bele a serpenyőbe, hogy átmelegedjen.
  4. Üsd bele a tojásokat egy tálba; sóval, borssal ízesítsd, add hozzá a petrezselyemzöldet, verd fel egy villával, majd öntsd bele a serpenyőbe. Igyekezz minél egyenletesebben eloszlatni a tojást, hogy mindent befedjen.
  5. Süsd tovább a tűzhelyen kb. 15 percig, amíg már majdnem teljesen átsült, és aranybarna az alja. (Kicsit emeld meg fakanállal a szélét megnézni!). Ezután tedd be a sütőbe pár percre, míg a teteje is megsül.

Tipp:

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »