Nálam tipikus hétfői nap, hogy kinyílik a hűtő, és egy tál sült burgonya köszön vissza. Mert a hétvégi nagy kajálásoknál én mindig túlzásba viszem a mennyiségeket. Sajnos bármennyire is finom a burgonya frissen, másnap már nem az igazi. Erre zseniális megoldás a spanyol omlett, ami gyorsan és könnyen valami isteni ebédet vagy vacsorát kerekít belőle.
Azért szeretem, mert kis munkával is nagyon látványos tud lenni. Akár kézzel is lehet enni, mint a pizzát. – Nem egy utolsó szempont, ha nem szeretsz mosogatni. És úgy összességében egyszerű, de nagyszerű!
Elkészítési idő 30 perc.
Hozzávalók 2-3 személyre:
250 g sült burgonya,
4-5 tojás,
1 evő kanál vaj,
1 közepes vöröshagyma lekarikázva,
½ kaliforniai paprika (vagy amilyen otthon van),
1 evő kanál szárított petrezselyem zöld (vagy egy kis marék friss),
csipet só, bors.
Szükséged lesz egy közepes serpenyőre, kb. 24 cm-s, ami bemehet a sütőbe. Ha ez nincs, akkor miután a tojás már majdnem átsült, csúsztasd ki az omlettet egy tányérra, fedd be a serpenyővel, és gyorsan fordítsd át. Így ami eddig a tetején volt, most az aljára került. Utána szintén csak pár perc kell neki, és kész a tálalásra.
- A vöröshagymát közepes lángon párold üvegesre az olajon. A sütőt melegítsd elő 180 C-ra.
- Szeleteld fel hosszában a paprikát. Tedd hozzá a hagymához, amikor az már elkezdett egy kicsit pirulni. Pár percig süsd át. (Ha idő szűkében vagy, lehet a hagymát és paprikát együtt is pirítani. Csak nem lesz olyan ropogós a végeredmény.)
- Szeleteld fel a burgonyát kb. 1 cm-s karikákra. (Vagy szeletekre, mert ha hasábokra vágott sült burgonyád van, azt is nyugodtan felhasználhatod.) Tedd bele a serpenyőbe, hogy átmelegedjen.
- Üsd bele a tojásokat egy tálba; sóval, borssal ízesítsd, add hozzá a petrezselyemzöldet, verd fel egy villával, majd öntsd bele a serpenyőbe. Igyekezz minél egyenletesebben eloszlatni a tojást, hogy mindent befedjen.
- Süsd tovább a tűzhelyen kb. 15 percig, amíg már majdnem teljesen átsült, és aranybarna az alja. (Kicsit emeld meg fakanállal a szélét megnézni!). Ezután tedd be a sütőbe pár percre, míg a teteje is megsül.
Tipp:
- Ha ahhoz van kedved, akkor sajttal is megszórhatod a tetejét. Nem hagyományos, de nagyon finom!
- Én serpenyőből szoktam tálalni. Tehát nem fordítom ki. Hogy a színek így is szépen látszódjanak, ki szoktam halászni pár szem paprikát mielőtt a tojást ráöntöm. Ezt aztán visszateszem a tetejére miután a tojás már rajta van.
- Ha frissen készíted hozzá a burgonyát, akkor csak főzd, vagy párold. Nem kötelező sültet használni.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: