A pesto az egyik legjobb dolog, amire diákéveimben ráakadtam. Mindig van a hűtő mélyén egy kis üveg, mert csodákat művel az egyszerű tésztával! Igaz, nem fog tocsogni a szószban, de annál finomabb egytálétel kerekedik belőle percek alatt. A friss bazsalikom, olíva olaj, magok, és sajt egyvelege szabályosan felrobban a szádban. Egy íz bomba miniatűr kiszerelésben!
Mindig azt mondogattam, hogy pesto-t készíteni macerás otthon, de egy idő után a kíváncsiság elnyomta fenntartásaimat, és kipróbáltam.
Nem csak az volt a meglepetés, hogy percek alatt megvan, hanem az is, hogy:
- sokkal finomabb, mint amit boltban vettem,
- tartósító szer nélkül is hetekig eláll, mert olajjal van befedve, (amit először készítettem azt 4 hétig tároltam a tudomány nevében – kíváncsi voltam meddig bírja, de utána már nem tudtam megállni, és mindet befaltam),
- az olcsó kis bazsalikom palántám 4 hét alatt újra kibokrosodott, tehát legalább még egy adagnyi bőven kijön belőle. Bónusz. Szeretem, ha árban is kifizetődik! Ehhez az kellett, hogy egy kis tisztelettel bánjak a bokorral, nem letépkedtem a leveleket, hanem egyenként csipegettem le őket, vigyázva, hogy ne sértsem a levelek tövében található új hajtásokat.
Elkészítési idő 10 perc.
Hozzávalók egy 200 ml-s befőttes üvegre (kb. 6-8 személyes adag):
Konyhai robotgép, vagy bátraknak csak egy fűszer mozsár.
3 gerezd foghagyma megpucolva,
1 kk só,
1 kk bors,
3 marék friss bazsalikom levél,
1 marék mag (Kevert mogyorót és diót használtam, de napraforgó mag vagy tökmag is nagyszerű. A legtöbb recept fenyőmagot ír. Én azt mondom, amire éppen telik, vagy kéznél van),
1 marék reszelt kemény sajt (Parmezán, ha szigorúan vesszük, de én csak érett – értsd. a hűtő alján felejtett, erős ízű, egyszerű kemény sajtot használtam),
150 ml olíva olaj.
(kk – kávés kanál)
- Dobálj mindent a robotgépbe, majd aprózd tetszőleges állagúra. Lehetőleg pépesre, de ezen belül van aki teljesen simára, van aki inkább darabosra szereti. Kóstold meg, és meglátod mikor ízlik. Mehet bele több olaj is, ha folyósabbra akarod készíteni. Én arra törekszem, hogy lágy legyen, de nem essen le a kanálról. Ha mozsárban kézzel kevered, kicsit tovább fog tartani.
- Ha már elégedett vagy a műveddel, akkor kanalazd át egy üvegbe, tegyél egy pici olíva olajat a tetejére, hogy ne érje levegő, és kész is. Már a színétől garantáltan jobb kedved lesz!
Tipp:
- Tehetsz hozzá egy kis citromlevet, ha arra van kedved.
- Megpörkölheted egy kicsit a magokat, ettől még intenzívebb íze lesz.
- Ha gyors saláta öntet kell, csak keverj össze egy kanál pesto-t egy kis olajjal.
- Kísérletezz! Megéri!
És csak hogy kaja is legyen belőle a végére
Gyors tavaszi tészta 2 személyre:
Elkészítési idő 15 perc.
Hozzávalók:
2 bögre tészta,
1 kk só a főzővízbe (Vagy ahogy Nigella Lawson mondaná, a tésztavíz legyen olyan sós, mint a tenger),
2 ek Pesto,
1 marék Rocket (azaz Rucola, vagy Borsmustár levél – ezt online szótárban néztem, szóval ha nem jó, ne nevess! – lényegében bármilyen borsos, pikáns saláta féle megteszi).
(kk – kávés kanál, ek – evő kanál)
- Főzd meg a tésztát.
- Engedd le a levét, keverd hozzá a pesto-t, tulajdonképpen ízlés szerint; nyugodtan tegyél bele többet, ha arra van gusztusod.
- Tálalás előtt keverd hozzá a saláta levelet, és kész is. Ugye milyen szépet alkottál?
Megjegyzés: Én nem szoktam plusz sajtot tenni a tetejére, mert teszek bőven a pesto-ba, de ezt is mint itt mindent… ki ki ízlése szerint!
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: