Általában borzasztó időszűkében vagyok, de néha, mikor a picik épp mindketten alszanak, kicsit többet tudok a konyhában pepecselni. A több nálam annyit tesz, hogy ezt pl. 40 perc alatt össze lehet dobni, plusz pár perc míg a burgonya megpirul. De kicsit különlegesebb, mint amit általában tálalok; spanyolos tapas ízeket varázsol az asztalra.
Hozzávalók 4 személyre:
Sült burgonyához:
500 g burgonya feldarabolva, vagy kisméretű, mint a képeken.
2 ek olaj a sütéshez,
2 szál friss rozmaring, a levelek felaprózva; vagy 1 ek száraz rozmaring,
só. (ek- evő kanál)
- Mielőtt bármi máshoz hozzáfogsz, tedd fel a burgonyát főni bőségesen sózott vízben, mert a sütési idővel együtt ennek elkészítése fog legtovább tartani. Én vízforralóban előforralom a vizet, így gyorsabban megfő.
- 220 C-ra melegítsd elő a sütőt.
- Ha már megfőtt (kés könnyen belecsúszik), öntsd le róla a vizet, tedd át tepsibe.
- Öntsd le az olajjal, add hozzá a rozmaringot, ízlés szerint sózd, majd 25-30 percig süsd, míg aranybarna nem lesz.
Húsgombóchoz:
1 közepes hagyma,
1 ek olaj + pár kanál a sütéshez,
300 g darált hús (tulajdonképpen bármilyen megteszi),
2 szelet kenyér elmorzsálva,
1 kk só,
1 kk bors.
- Közepes lángon pirítsd meg a hagymát az olajon, ez kellemes ízt ad majd a húsgombócoknak.
- A megpirult hagymát, darált húst, elmorzsált kenyeret és fűszereket egy nagy tálban gyúrd össze.
- Dió nagyságú gombócokat formálj a masszából. Így többnek tűnik az adag, gyorsabban átsül, és egyenletesebben barnul.
- Kevés olajon süsd meg őket. Kb. 10 perc elég nekik, ha már egyik oldaluk arany barna akkor forgasd át őket, míg egyenletes színük lesz.
- Ha már megsültek tedd át őket egy tányérra, míg a szósz elkészül.
Szósz:
2 gerezd foghagyma felaprózva,
1 marék kolbász lekarikázva,
1 kk őrölt szerecsendió,
1 kk paprika,
1 paradicsomkonzerv,
só, bors.
(ek – evő kanál, kk – kávés kanál)
- A foghagymát és kolbászt pirítsd össze közepes lángon.
- Add hozzá a szerecsendiót és paprikát, forgasd át pár pillanatig a zsiradékban.
- Add hozzá a paradicsomkonzervet, kb. 10 percig főzd, míg az ízek összeállnak, majd kedved szerint sózd, borsozd.
- Ha a szósz kész, tedd bele a húsgombócokat, melegítsd össze, és a burgonyával tálald.
- Spórolj a mosogatáson! Nyugodtan használd ugyanazt a serpenyőt a hagyma pirításához, hús kisütéséhez, és szósz készítéséhez.
- Ez a recept tökéletes maradék burgonya felhasználásához, vagy ha az nincs kéznél, és nincs időd megfőzni a friss burgonyát, használhatsz konzervet is. Csak engedd le a levét, öblítsd le vízzel, majd süsd meg rozmaringgal.
- A gombócok pirulási ideje tökéletes mosogatásra, és a szósz hozzávalók feldarabolására. Ügyesen tervezd meg mihez mikor fogsz hozzá! Könnyebb lesz dolgoznod.
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: