Minimalista konyha

Húsgombóc kolbászos paradicsomszósszal és rozmaringos sült burgonyával

20150302_144122Általában borzasztó időszűkében vagyok, de néha, mikor a picik épp mindketten alszanak, kicsit többet tudok a konyhában pepecselni. A több nálam annyit tesz, hogy ezt pl. 40 perc alatt össze lehet dobni, plusz pár perc míg a burgonya megpirul. De kicsit különlegesebb, mint amit általában tálalok; spanyolos tapas ízeket varázsol az asztalra.

Hozzávalók 4 személyre:

Sült burgonyához:

20150302_143308

500 g burgonya feldarabolva, vagy kisméretű, mint a képeken.
2 ek olaj a sütéshez,
2 szál friss rozmaring, a levelek felaprózva; vagy 1 ek száraz rozmaring,
só. (ek- evő kanál)

  1. Mielőtt bármi máshoz hozzáfogsz, tedd fel a burgonyát főni bőségesen sózott vízben, mert a sütési idővel együtt ennek elkészítése fog legtovább tartani. Én vízforralóban előforralom a vizet, így gyorsabban megfő.
  2. 220 C-ra melegítsd elő a sütőt.
  3. Ha már megfőtt (kés könnyen belecsúszik), öntsd le róla a vizet, tedd át tepsibe.
  4. Öntsd le az olajjal, add hozzá a rozmaringot, ízlés szerint sózd, majd 25-30 percig süsd, míg aranybarna nem lesz.

20150302_133125 20150302_134054

Húsgombóchoz:

1 közepes hagyma,
1 ek olaj + pár kanál a sütéshez,
300 g darált hús (tulajdonképpen bármilyen megteszi),
2 szelet kenyér elmorzsálva,
1 kk só,
1 kk bors.

  1. Közepes lángon pirítsd meg a hagymát az olajon, ez kellemes ízt ad majd a húsgombócoknak.
  2. A megpirult hagymát, darált húst, elmorzsált kenyeret és fűszereket egy nagy tálban gyúrd össze.
  3. Dió nagyságú gombócokat formálj a masszából. Így többnek tűnik az adag, gyorsabban átsül, és egyenletesebben barnul.
  4. Kevés olajon süsd meg őket. Kb. 10 perc elég nekik, ha már egyik oldaluk arany barna akkor forgasd át őket, míg egyenletes színük lesz.
  5. Ha már megsültek tedd át őket egy tányérra, míg a szósz elkészül. 

 20150302_134324  Szósz:

2 gerezd foghagyma felaprózva,
1 marék kolbász lekarikázva,
1 kk őrölt szerecsendió,
1 kk paprika,
1 paradicsomkonzerv,
só, bors.
(ek – evő kanál, kk – kávés kanál)

  1. A foghagymát és kolbászt pirítsd össze közepes lángon.
  2. Add hozzá a szerecsendiót és paprikát, forgasd át pár pillanatig a zsiradékban.
  3. Add hozzá a paradicsomkonzervet, kb. 10 percig főzd, míg az ízek összeállnak, majd kedved szerint sózd, borsozd.
  4. Ha a szósz kész, tedd bele a húsgombócokat, melegítsd össze, és a burgonyával tálald.

    20150302_135528
    Tippek:

  • Spórolj a mosogatáson! Nyugodtan használd ugyanazt a serpenyőt a hagyma pirításához, hús kisütéséhez, és szósz készítéséhez.
  • Ez a recept tökéletes maradék burgonya felhasználásához, vagy ha az nincs kéznél, és nincs időd megfőzni a friss burgonyát, használhatsz konzervet is. Csak engedd le a levét, öblítsd le vízzel, majd süsd meg rozmaringgal.
  • A gombócok pirulási ideje tökéletes mosogatásra, és a szósz hozzávalók feldarabolására. Ügyesen tervezd meg mihez mikor fogsz hozzá! Könnyebb lesz dolgoznod.

    20150302_135702

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!