Minimalista konyha

Kókusztejes csibe curry

Curry-t meglepően könnyen lehet készíteni, ha az alapokat elsajátítod. Erről bővebben egy későbbi bejegyzésben, de addig is az alábbi receptet kezdőként is bátran elkészítheted, ha valami egzotikusabb kajára vágysz. Szándékosan nem használok boltban árult curry port, mert az minden más ízt elnyom. Ha azonban nem tudsz római köményt elővarázsolni a szekrény mélyéből, akkor helyettesítheted 1 kk curry porral. Ez a recept gyerekeknek is kiváló, mert egyáltalán nem csípős. Az én két éves kis csöppségem minden alkalommal hatalmas adagot eszik belőle.

20150209_182614

Előkészitési idő: 10 perc
Főzesi idő: 30 perc

 Hozzávalók:

  1. 1 közepes hagyma felaprózva,
    1 ek napraforgó olaj.
  2. 2 gerezd foghagyma felaprózva,
    1 kk darált gyömbér, vagy 2 cm friss gyömbér felaprózva.
  3. 1 ek római kömény,
    1 ek őrölt koriander,
    1 ek kurkuma,
    1 babérlevél.
  4. 1 kk kristálycukor,
    1 ek simaliszt.
    300 ml víz.
  5. 400-600 g csibe hús felkockázva,
    1 nagy burgonya felkockázva.
  6. 1 marék fagyasztott borsó,
    400 ml kókusztej,
    Csipet só.

( ek- evő kanál, kk- kávés kanál)

Elkészítési mód:

  1. Pirítsd meg a felaprózott hagymát az olajon.
  2. Add hozzá a foghagymát és gyömbért, és addig pirítsd míg az illatát kezded érezni.
  3. Add hozzá a fűszereket, majd 1-2 percig pirítsd, megint addig míg a fűszerek intenzív illatát nem érzed.
  4. Add hozzá a cukrot és lisztet, forgasd át, majd öntsd rá a vizet. Pár percig gyorsan kevergesd, hogy ne legyen csomós a lé.
  5. Tedd bele a felkockázott csibe húst és a burgonyát. Kb. 20 percig főzd, vagy amíg a csibe teljesen megfő.
  6. Végül dobj bele egy marék fagyasztott borsót, és öntsd hozzá a kókusztejet. Melegítsd át míg a borsó elolvad, de vigyázz, hogy ne forrjon, mert különben a kókusztej összefut. Ízlés szerint sózd.

Friss koriander levelet is apríthatsz a tetejére tálaláskor.

Trükkök:

  • Ha dúsítani akarod a curryt, vagy táplálóbbá tenni, akkor a hússal egy időben tegyél bele egy marék vörös borsót.
  • A vörös borsó helyettesíthető sárgaborsóval is, de azt hosszabb ideig kell főzni.
  • Ha gazdagabb, erősebb kókusz ízt szeretnél, tegyél hozzá egy ek kókuszvajat.
  • A koriander levelet helyettesítheted friss petrezselyemmel, kissé más az íze, de esztétikailag szép, és finom is.
  • Ha marad ki kókusztej, fagyaszd le zacskóban vagy műanyag tárolóban későbbi használatra.
  • Ha nem szereted a kókusz tejet, váltsd le pár evőkanál fehér joghurtra.

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!