30 perces cukkinis rizottó tormával

Számomra rejtély, hogy mifelénk miért szeretik hatalmasra növeszteni a cukkinit. Mikor gyerek voltam ez volt azon kevés zöldségek egyike, amit soha nem szerettem. Csak felnőtt fejjel jöttem rá, hogy azért, mert túl van növesztve az optimális fogyasztási méreténél. A kisebb, olyan 20 cm hosszúságú, max. 6 cm átmérőjű cukkinik, sokkal sokkal finomabbak, és rengeteg mindent lehet belőlük készíteni.

Ezt a receptet egy hosszú hétvége után dobtam össze. Nem volt szinte semmi a hűtőben. Szerencsére akadt pár hagyma meg foghagyma, arról meg mindig gondoskodom, hogy a fagyasztó es a konyhaszekrény legalább minimálisan el legyen látva. Az egyik polc alján találtam egy darabka sajtot, kicsit már meg volt keményedve, de ebbe a receptbe tökéletes. Ideális esetben parmezán sajtot kéne használni, de bármilyen más, erős, aromás sajt is mehet bele.

Természetesen finomabb, ha friss petrezselymet es friss cukkinit használsz, de a szárított ugyanúgy megteszi.

Okvetlenül ügyelj, hogy ne főzd túl sűrűre a rizottót, sokkal finomabb, és könnyebb étel lesz belőle, ha kása állagúra készíted.

Elkészítési idő 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

2 leves kocka,

1 l víz,

1 közepes vöröshagyma felaprózva,

1 gerezd foghagyma felaprózva,

200 g rizs (Aborino rizottó rizs, ha találsz, de hagyományos rizs is jó),

2 db közepes cukkini lekarikázva,

100 g erős keménysajt,

1 kk torma,

csipet só,

csipet bors,

petrezselyem zöldje tálaláshoz.

(kk – kávés kanál)

  1. A leveskockákat old fel 1 liter forró vízben.
  2. A hagymát és foghagymát közepes lángon párold üvegesre.
  3. Add hozzá a rizst, és pár percig pirítsd át.
  4. Öntsd fel a „leves” felével, a többit fokozatosan add hozzá igény szerint.

  5. Tedd bele a cukkinit, közepes lángon főzd időnként kevergetve.
  6. Ha úgy látod, elfő a leve, öntsd hozzá a „levesből”.
  7. Ha a rizs megpuhult (kb. 20 perc után), tedd bele a sajt nagy részét. Egy keveset tegyél felre tálaláshoz.
  8. Ízlés szerint sózd meg, add hozzá a tormát, és tálalás előtt szórd meg felaprózott petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »