Számomra rejtély, hogy mifelénk miért szeretik hatalmasra növeszteni a cukkinit. Mikor gyerek voltam ez volt azon kevés zöldségek egyike, amit soha nem szerettem. Csak felnőtt fejjel jöttem rá, hogy azért, mert túl van növesztve az optimális fogyasztási méreténél. A kisebb, olyan 20 cm hosszúságú, max. 6 cm átmérőjű cukkinik, sokkal sokkal finomabbak, és rengeteg mindent lehet belőlük készíteni.
Ezt a receptet egy hosszú hétvége után dobtam össze. Nem volt szinte semmi a hűtőben. Szerencsére akadt pár hagyma meg foghagyma, arról meg mindig gondoskodom, hogy a fagyasztó es a konyhaszekrény legalább minimálisan el legyen látva. Az egyik polc alján találtam egy darabka sajtot, kicsit már meg volt keményedve, de ebbe a receptbe tökéletes. Ideális esetben parmezán sajtot kéne használni, de bármilyen más, erős, aromás sajt is mehet bele.
Természetesen finomabb, ha friss petrezselymet es friss cukkinit használsz, de a szárított ugyanúgy megteszi.
Okvetlenül ügyelj, hogy ne főzd túl sűrűre a rizottót, sokkal finomabb, és könnyebb étel lesz belőle, ha kása állagúra készíted.
Elkészítési idő 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 leves kocka,
1 l víz,
1 közepes vöröshagyma felaprózva,
1 gerezd foghagyma felaprózva,
200 g rizs (Aborino rizottó rizs, ha találsz, de hagyományos rizs is jó),
2 db közepes cukkini lekarikázva,
100 g erős keménysajt,
1 kk torma,
csipet só,
csipet bors,
petrezselyem zöldje tálaláshoz.
(kk – kávés kanál)
- A leveskockákat old fel 1 liter forró vízben.
- A hagymát és foghagymát közepes lángon párold üvegesre.
- Add hozzá a rizst, és pár percig pirítsd át.
- Öntsd fel a „leves” felével, a többit fokozatosan add hozzá igény szerint.
- Tedd bele a cukkinit, közepes lángon főzd időnként kevergetve.
- Ha úgy látod, elfő a leve, öntsd hozzá a „levesből”.
- Ha a rizs megpuhult (kb. 20 perc után), tedd bele a sajt nagy részét. Egy keveset tegyél felre tálaláshoz.
- Ízlés szerint sózd meg, add hozzá a tormát, és tálalás előtt szórd meg felaprózott petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Ha tetszik a recept, oszd meg és csatlakozz a Főzni jó Facebook közösséghez, hogy soha ne maradj le az újdonságokról. Köszi szépen!
Nincs mit, én köszönöm a kedves szavakat! Örülök, hogy ízlett! 😀 (És éljen a wasabi torma, nagyon szeretem!!!)
Wasabi-porból kikevert japán tormát használtam hozzá, mert hagyományos épp nincsen itthon, de így is isteni a mai ebéd 🙂 Köszönöm szépen a receptet!