Nem vagyok oda a polentáért kása formában. Valamiért nem jön be. De az olajban pirított verziója annál inkább ízlik, főleg mert nem csak köretnek, hanem önmagában is nagyon finom. A kicsik imádják nasinak csak a zsályás öntettel. Piknikre, sétára vagy játszótérre gyakran viszünk, hisz csak egy kézzel, könnyen ehető, és nagyon tápláló. Akár még másnap is finom.
Ez most tulajdonképpen kettő az egyben, mert a zsályás polenta egy önálló étel, de én most kicsit tartalmasabbat szerettem volna, ezért került hozzá valami húsos dolog is.
A lenti paradicsomos olivás szószt vegetáriánusoknak is bátran ajánlom, persze a hús elhagyásával. Mindenesetre bárhogyan is van készítve, nagyon jó kiegészítője a polentának. A szósz maga gyorsan elkészül, a polenta kicsit tovább tart, én hűlési idővel olyan 1,5 órára teszem a készítési időt.
Ne ijedj meg tőle, nem macerás, mert nem kell folyton felette állni. Jön a hétvége, ennyi talán belefér.
Polenta:
200 g polenta,
1 l víz,
1 kk só,
40 g sajt (parmezán, ha van),
4 ek vaj,
olaj kisütéshez.
(ek – evőkanál, kk – kávéskanál)
- Vajazz ki egy 20×30 cm-s mély tepsit, amibe majd a kész polentát öntheted.
- Hidegen keverd össze a potentát a vízzel, így nem lesz csomós. Ha extra óvatos akarsz lenni, akkor apránként add hozzá polentát a vízhez.
- Közepes lángon kezd el főzni, állandó kevergetés mellett. Sűrű kása állagúnak kell lennie. Nekem 10 percig tartott, míg ezt elértem.
- Ha ez megvan, keverd bele a sajtot és a vajat, míg teljesen felolvadtak, majd öntsd ki a polentát a tepsibe.
- Egyenletesen oszd el egy vékony rétegben, majd hagyd állni 30 percig, vagy amíg teljesen kihűlt és megdermedt.
- Ekkor óvatosan borítsd ki a tepsiből egy vágólapra, és szeleteld kis téglalapokra. (kb. 3×6 cm méretűre)
- Forrósíts fel 1 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd süsd meg a polentát 2-3 percig mindkét oldalán.
Csak forró olajba tedd a polentát, egyébként odatapad a serpenyőbe. Kicsit olyan, mint palacsintát sütni, időnként pótolni kell az olajat két adag között. A többlet olajat konyhai papírtörlőn szoktam leitatni a kész polentáról.
Öntet:
2 ek vaj,
1 marék zsálya levél, vagy 1 ek szárított.
Ha friss, akkor a vajat és zsályát egyszerre forrósítsd fel egy serpenyőben, míg a vaj habos lesz, majd öntsd rá a polentára.
Ha szárított zsálya, akkor először csak a vajat melegítsd, majd miután felhabzott vedd le a tűzről, ekkor keverd bele a fűszert. Így nem ég meg, és nem lesz keserű a zsálya.
Csibe olivás paradicsomos szósszal
Elkészítési idő 30 perc (4 személyre).
1 ek olaj,
4 gerezd felaprózott foghagyma,
1 felaprózott chili paprika vagy 1 kk száraz,
1 babérlevél,
1 400 ml-s darabolt paradicsom konzerv,
1 kk szerecsendió,
1 kk bors,
1 kk oregano,
1 kk bazsalikom,
500 g hosszúkásra szeletelt csibe hús,
5 ek olíva bogyó,
só ízlés szerint.
- Egy mély serpenyőben pirítsd meg a foghagymát, chilit és babérlevelet az olajon. Vigyázz, hogy ne égjen meg.
- Add hozzá a paradicsomot és a fűszereket, forrald össze.
- Tedd hozzá a feldarabolt csibe húst, és az olíva bogyót. Közepes lángon 20 percig főzd. Kész is. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: